Det här ärendet har fångat vårt intresse, dels för att den drabbade föreningen ligger precis i närheten av där vi har vårt supportkontor för Sverige.
Det är också intressant och lite anmärkningsvärt. Detta är ett helt nytt grepp av en kommun. Man begär att en fastighetsägare agerar genom att stämma fastighetsägaren för att den inte går med på kommunens krav avseende att sanera klotter.

SVEA HOVRÄTT Mark- och miljödomstolen fastställer krav på klottersanering
I ett aktuellt fall har Mark- och miljödomstolen fastslagit att en bostadsrättsförening i Järfälla måste sanera klotter från sin carport, efter att Miljö- och bygglovsnämnden i kommunen utfärdat ett föreläggande. Domstolen gick emot Länsstyrelsen, som tidigare hade upphävt föreläggandet, och slog fast att klottret utgör en förvanskning av byggnaden och därför strider mot plan- och bygglagen (PBL).
Bakgrund
Miljö- och bygglovsnämnden beslutade i maj 2023 att förelägga bostadsrättsföreningen att sanera klottret på sin carport inom fem månader, med hot om vite på 40 000 kronor om åtgärden inte utfördes. Bostadsrättsföreningen överklagade och fick rätt i Länsstyrelsen, som ansåg att det saknades lagstöd för kravet. Kommunen tog dock ärendet vidare till Mark- och miljödomstolen.
Domstolens bedömning
Mark- och miljödomstolen slog fast att byggnader enligt PBL ska hållas i vårdat skick och att klotter på en byggnad kan betraktas som bristande underhåll. Domstolen påpekade att klottret var tydligt synligt från E18 och ansågs ha en betydande negativ påverkan på omgivningen. Vidare ansågs saneringskostnaden på drygt 225 000 kronor inte vara oskäligt hög för en bostadsrättsförening.
Däremot fann domstolen att det inte fanns skäl att förena föreläggandet med vite, eftersom det inte fanns anledning att tro att föreningen skulle underlåta att sanera klottret.
Slutsats
Denna dom ger en tydlig signal om att fastighetsägare har ett ansvar att hålla sina byggnader fria från klotter, särskilt om det är synligt för allmänheten. Mark- och miljödomstolens avgörande skapar dessutom en viktig praxis för kommuners tillsynsarbete mot klotter.
Länk till domen i Högsta Domstolen: Dom om klottersanering