PAG – permanent klotterskydd baserat på silan
Vårt klotterskydd PAG (Permanent Anti Graffiti) är ett högteknologiskt, permanent klotterskydd baserat på nanoteknik. Klotterskyddet används främst på mineraliska underlag som exempelvis puts, betong, cement, eternit och kalkade ytor och gör att klottret inte fastnar på samma sätt som det annars skulle göra.
Fördelar med permanent klotterskydd:
- Bra skydd mot inträngning av klotter
- Ger ett permanent skydd
- Fungerar både som klotterskydd och smutsskydd
- Kan användas i kombination med offerskydd
- Mindre klotterborttagningsprodukter behövs vid sanering
- Behöver inte förnyas efter sanering
Vill du ställa dina frågor direkt istället?
Sitter du fast med frågor eller funderingar kring det här med klotterskydd?
Tveka då inte att kontakta oss så hjälper vi dig.
Klotterskydd är en god miljö- och ekonomisk investering
Här är ett exempel på en fastighet vi klotterskyddar med PAG. Huset byggs av prefabricerad grafisk betong och förutom att huset nu har ett bra skydd mot klotter kommer fastigheten vara bättre motståndskraftig mot smuts.
Grundläggande information om permanent klotterskydd PAG
Det här permanenta klotterskyddet baseras alltså på silan. Silan utvinns ur kisel och används till många olika saker, inom byggindustrin fick man upp ögonen för silan under 60 talet och man har länge skyddat exempelvis brokonstruktioner mot inträngning av fukt genom att impregnera betong med silan.
Diffusionsöppet permanent klotterskydd
Först lite grundläggande. Det finns tre former av vatten, fast form, alltså is. vätskeform, alltså vatten och i form av vattenånga som vi kallar ångfas. Silan har den egenskapen att det motstår vatten i vätskefas (och naturligtvis i fast form), men det tillåter fukt att passera i ångfas.
Man kan säga att det fungerar som goretex i kläder. Lika dant fungerar det mot klotterfärger, när en vätska eller färg hamnar på klotterskyddet så stöter silanet ifrån sig vätskan. Det är viktigt att ett mineraliskt underlag kan få ”andas” annars stängs det lätt in fukt bakom skyddet som kan leda till problem med skador på konstruktionen och byggnadsmaterialet som man önskar att skydda.
Klotterskyddet agerar även som smutsskydd
Smuts transporteras in i byggnadsmaterial med vatten. Smutsen hamnar på ytan och sedan när det blir blött så transporteras smutsen in i underlaget med vattnets hjälp. Om det inte vore för vatten så skulle smutsen ligga utanpå materialet.
När en yta är skyddad och vatten inte kan komma in så kommer smutsen att ligga utanpå materialet. När det sedan regnar eller kommer vatten på så sköljs smutsen av ytan istället för in i ytan. Det innebär att ytan hålls renare och blir lättare att rengöra.
På bilden visar jag en genomsågad betongskiva som jag skyddat med PAG, dropparna som du ser på ytan är vatten. Om inte betongen varit skyddad så skulle vattnet direkt sugas in i underlaget.
Kristian Skibdal
VD Klotterkonsulten AKS
Permanent klotterskydd + offerklotterskydd = ännu starkare klotterskydd
Man kan med fördel kombinera de olika klotterskydden, genom att först applicera PAG och sedan lägga ett vax eller stärkelsebaserat klotterskydd utanpå.
Detta har vi gjort på särskilt utsatta ytor som är extra skyddsvärda på grund av sitt värde eller frekvensen av nedklottring. Det är lite knepigt att göra denna behandling, innan vi gör det åt er så låt oss ha en dialog med er om hur vi skall gå tillväga.
Klotterskydd är en god ekonomisk investering
Förutom att du minskar risken för att få ytor förstörda av klotter som inte kan tas bort eller att få saneringsskador så blir det alltid billigare att sanera på klotterskyddad yta.
Klotterskydd medför att vi förbrukar mindre klotterborttagningsprodukter eller ibland inget alls. Det blir en besparing ekonomiskt för dig också. Det är också en god miljögärning att använda förebyggande klotterskydd eftersom det medför att vi kan använda mindre kemikalier, även om kemikalierna är miljöanpassade.
PAG Klotterskydd skall vara helt osynligt för ögat
Innan varje projekt så brukar vi göra provytor för att säkerställa att funktionen blir som den skall och att inga visuella förändringar sker.
Här utförs prover på grafisk betong vid bygget av Tele 2’s huvudkontor i Kista. Proverna föll väl ut och nu är huset skyddat.
Behov av råd eller tips?
Du är alltid varmt välkommen att höra av dig när du har frågor och funderingar. Hos oss är konsultation, tips och offerter alltid helt kostnadsfritt och förutsättningslöst.
Vid brådskande ärenden finns även vår jour tillgänglig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.
Telefon: 020-36 40 40 (Öppet dygnet runt)
E-post: [email protected]