020-364040 [email protected]

Vi förstår att det är frestande att måla över klotter!

Man råkar ut för en vandal som klottrat ett budskap på ens egendom och det är missprydande. Ett lätt sätt och kanske det första som en del tänker på är att ta fram färg och målningsutrustningen för att snabbt åtgärda det själv, eller genom sin målare.

Det finns ett litet problem bara, nej förlåt. Det finns flera problem med denna lösning.

  1. Pigmenten i klotterfärger har en förmåga att med tiden lysa igenom ditt nymålade färglager. Det innebär att klottret framträder igen och det ser verkligen inte bra ut.
  2. En klotterfärg är sällan anpassad för underlaget. Det innebär att färgen kan skada underlaget och att färgens vidhäftning sällan är rätt.
  3. Övermålning blir allt som oftast synligt.
  4. Spärrfärg är inte en framkomlig väg på material utomhus i allmänhet. Spärrfärg andas inte som de flesta utomhusmaterial (på fackspråk säger att de inte är diffusionsöppna) är i behov utav.

Men om man då råkar ut för klotter och vill måla, vad ska man göra då?

Vi som klottersanerare har full förståelse för att man ibland vill passa på att sätta ny färg på sin egendom, klotter kan vara en anledning.

Här har någon målat över ett klotter, inom några månader så ser du hur underliggande klotter börjar tränga fram genom färgskiktet. Nu har fastighetsägaren ännu större problem än när klottret kom. Klotter som ligger under ett färgskikt innebär mycket större arbete än om det gjorts rätt direkt.

Det som du bör göra är att säkerställa att klottret tas bort innan du målar. Kanske kan du ombesörja det själv, kanske vill du ta hjälp.

  1. Vissa ytor som du vill måla om kan du slipa bort klotter ifrån själv utan att påverka struktur eller underlag, t.ex plåt.
  2. Ytor som inte kan påverkas mekaniskt bör saneras kemiskt, dvs klotterfärgen löses och avlägsnas på korrekt sätt. Säkerställ att uppösningsbara pigment avlägsnas helt.

Om du ringer till oss eller din klottersanerare så berättar du helt enkelt att du avser måla om efter klottersanering. På så sätt kan vi göra jobbet snabbare och billigare, vi behöver inte göra flera av olika arbetsmoment som vi vanligtvis gör för att få så bra resultat som möjligt och då blir det billigare för dig.

Låt oss hoppas att du inte råkar ut för klotter, men om du gör det så vet du var du kan vända dig.

Om du vill ha fler goda råd och tips runt om klottersanering så tveka inte att kontakta oss.

Vår trevliga kundtjänst når du via gratisnummer 020-364040 eller via e-post [email protected]

Ps: Klotterkonsulten AKS ombesörjer såväl klottersanering som ommålning för sina kunder. Om du vill passa på att måla om efter en klottersanering så se till att få ett bra förslag från oss.