020-364040 [email protected]

Fotokonstnären Saga Berlin målade graffiti i en tom bassäng på Hägerstensbadet 2016 som ett konstprojekt. Bassängen blev förstörd och Stockholms stad fick betala flera hundratusen för att återställa den.
Nu ställs Saga Berlin inför rätta, enligt DN.

Foto av Ylva Bergman Stockholm Direkt

Saga Berlin åtalas för klotter på Hägerstensbadet

Saga Berlin klottrade ner Hägerstensbadet.
Fotokonstnären Saga Berlin målade graffiti i en tom bassäng på Hägerstensbadet 2016 som ett konstprojekt. Bassängen blev förstörd och Stockholms stad fick betala flera hundratusen för att återställa den.
Nu ställs Saga Berlin inför rätta, enligt DN.

Fotokonstnären Saga Berlin fyllde en tömd bassäng på Hägerstensbadet med röda graffitimålningar hösten 2016. Verket kallade hon ”Uppfinn något eller dö”. Stockholms stad sanerade bassängen för 650 000 kronor och nu ställs konstnären inför rätta, enligt Dagens nyheter.

När någon målar utan tillstånd så är det alltid klotter.

Oavsett hur konstnärligt klottret är, eller hur ”tråkig” platsen anses utan färg av klottraren så äger ingen rätt att måla på annans egendom. Den lagliga formen av klotter kallar vi graffiti och utförs följdaktligen med tillstånd.

Många klottrare förstår nog inte vilka kostnader som är förknippade med att ta bort olagligt klotter, det kan bli avsevärda skador av klotter. Ibland kan det till och med bli oreparerbara skador, extra tråkigt är detta naturligtvis när det drabbar kulturhistoriskt värdefulla ting. Sånt som inte går att ersätta.

Yrkat skadestånd på 400 000kr

Det blev dyrt att sanera klottret och återställa badet efter konstnärens klottrande, nu startar rättegången där målsägande vill att Saga Berlin ska betala för kostnaderna som återställningen drog med sig.