020-364040 [email protected]

Enligt TT har minnesmonumentet över USA-presidenten Abraham Lincoln i Washington har blivit nedklottrat. Någon har sprejat med röd färg på fasaden.

I närheten, på Smithsonian museum, har klotter med silverfärg upptäckts.

Klottret är svårtytt men det förefaller enligt bilder i The Washington Post stå ”Fuck the law” på Lincoln Memorial.

Abraham Lincoln var president när slaveriet avskaffades i USA.

Saken är polisanmäld och klottersanering har påbörjats.

Skadegörelse på nationella minnesmärken har på senare år blivit ett återkommande problem, rapporterar amerikanska medier. I februari blev flera minnesmärken i Washington, bland dem Lincoln Memorial och ett monument till minne av de stupade i andra världskriget, utsatta för klotter.

I Sverige är det ganska ovanligt att det klottras på minnesmonument eller kyrkor, någon form av heder verkar finnas hos klottrarna. Det är vi förstås tacksamma för, något av det värsta som vi yrkesmässigt som klottersanerare får uppleva är ju när vi ser klotterskadade kulturskatter.