020-364040 [email protected]

Det är ovanligt att det klottras på kyrkor och privatbostäder.

Det hör faktiskt till ovanligheterna att privata bostäder eller kyrkor råkar ut för klotter. De flesta klottrare verkar ha någon form av inneboende hederskodex att man inte gör så.

Tyvärr kan man läsa om en incident i tidningen Dagen, där någon klottrat ned Mariakyrkan i Båstad. Vi vill påminna om att även om det står ”Allahu akabar” som de flesta associerar som en muslimsk fras så betyder detta inte med nödvändighet att den här klotterattacken har något med det att göra. Det kan också vara för att uppnå en reaktion av andra grupperingar. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet vad vi vet ännu.

Här kommer artikeln från tidningen Dagen, fotot är taget av Carolin Gräbner.

”Det gör ont att kyrkan där vi går för att sörja är vandaliserad på det sättet”, säger Carolin Gräbner, vars son ligger begravd vid Mariakyrkan i Båstad.”

De var i måndags morse det upptäcktes att någon med stora bokstäver klottrat dit ”Allahu akbar” på Mariakyrkan i Båstad, en kyrka byggd på 1400-talet.

Vem som ligger bakom är ännu oklart, men klottret har väckt starka reaktioner.

– Jag blev väldigt arg och ledsen, vi har vår son begravd på den kyrkogården. Det gör ont att kyrkan dit vi går för att sörja är vandaliserad på det sättet, säger Carolin Gräbner till Dagen.

Var där för att sörja

Hon berättar att hon var på plats vid kyrkan i måndags tillsammans med sin pappa för att gå till graven där hennes son ligger begravd. Det var då hon fick syn på klottret.

– Det är extra känsligt eftersom vi var där för att sörja. Men framför allt tycker jag att det är onödigt. Man skriver inte på en kyrka.

Många kommentarer

Carolin Gräbner tog en bild av kyrkklottret som hon sedan har delade vidare på Facebook, en bild som sedan fått stor spridning. Själv är hon mest upprörd över själva klottret i sig, men noterar att när folk kommenterar bilden så reagerar många över att det står just ”Allahu akbar”, en muslimsk fras som många associerar med islamistiska terrordåd.

– Många av kommentarerna har handlat om det. Men det är åt båda hållen, folk är upprörda över att det är klotter just på en kyrka. Klotter finns överallt, men på en kyrka, det är att gå för långt. Det gör man bara inte, säger Carolin Gräbner.

Svårt att sanera

Sören Trygg är kyrkoherde i Båstad-östra Karups församling och berättar att så fort kyrkogårdschefen fick se vad som hänt påbörjades saneringsarbetet. Men det var inte helt lätt att få bort klottret.

– Det var kallt den där dagen och färgen var hård, så det gick inte att få bort under dagen.

Så under hela måndagen stod det ”Allahu akbar” på kyrkans vägg och många som gick förbi har tagit bilder. Nu är klottret borta, men väggen är fortfarande skadad.

– Nu är kyrkväggen brun i stället för vit, det är för att det var vit rappning och för att få bort texten var vi tvungna att få bort allt det vita, berättar Sören Trygg.

Hur känns det att någon skriver så här på en kyrka?

– För det första vet vi inte alls vem det är som har gjort det, vi vill inte spekulera i det. Vi tar det för vad det är, klotter. Sedan är det polisanmält, så polisen får jobba vidare med det.

Kyrkoherden är mån om att inte förstora upp att själva frasen används av islamistiska extremister, och vill inte börja spekulera om motiv innan alla kort är på bordet.

– Men allt klotter på en helig byggnad är allvarligt, säger Sören Trygg.

Att någon väljer att klottra på en kyrka där det även ligger en kyrkogård intill är något som de tar extra allvarligt på.

Hur har folk reagerat?

– En del har varit väldigt ledsna, en del upprörda. Sedan finns det tyvärr de som använt det i sina egna syften och tolkar det här på sitt sätt.

Du menar främlingsfientliga grupper?

– Ja, precis. Vilket är synd, eftersom vi inte har en aning om vem som skrivit det.

Det var inte någon från Klotterkonsulten AKS som utförde just denna klottersanering på kyrkan. Jag hoppas att klottraren tar sitt förnuft till fånga och aldrig mer klottrar, genom sitt handlande har ”hen” gjort många människor ledsna.

För Klotterkonsulten AKS / Kristian Skibdal