020-364040 [email protected]

Den klottrare vi tidigare skrivit om på nyheterna har gripits ytterligare en gång.

Luleå tingsrätt släppte på tisdagen den 18-årige mannen som är på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse genom klotter. Det var kammaråklagare Åke Hansson som besluta-de att häva häktningsbeslutet. – Utredningen fortsätter dock i oförminskad takt, säger Åke Hansson. I början av maj dömdes 18-åringen till skyddstillsyn för skadegörelse i form av klotter. En månad senare greps han igen, nu misstänkt för 15 fall av klotter och brottsrubriceringen ändrades nu till grov skadegörelse, ett i lagens mening allvarligt brott som kan ge fängelse upp till fyra år. Han anhölls av åklagare men Luleå tingsrätt släppte honom på fri fot.

Greps igen

När 18-åringen, bara några dagar senare, greps igen misstänkt för flera fall av klotter beslutade rådman Benny Wernqvist att häkta honom. 18-åringens försvarare, advokat Lennart Wiklund överklagade häktningsbeslutet till hovrätten men utan framgång. Häktningsgrunden var att det fanns risk att mannen på fri fot skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet. 18-åringen har suttit häktad sedan dagarna innan midsommar men när så mannen skulle omhäktas på tisdagen kom meddelandet att kammaråklagare Åke Hansson beslutat att släppa honom på fri fot. – Han är alltjämt på sannolika skäl misstänkt för grov skadegörelse och utredningen pågår i oförminskad takt, säger Åke Hansson.

Allvarligt

Brottet som 18-åringen misstänks för är, enligt Åke Hansson allvarligt och ska därför utredas ordentligt. – Vi vet i nuläget inte hur lång utredningstiden blir och efter en sammantagen bedömning av utredningsläget har jag tagit beslutet att 18-åringen inte behöver sitta i häktet i väntan på att utredningen blir klar, säger Åke Hansson. Under häktningsförhandlingarna har den 18-årige mannen förnekat brott, men enligt Åke Hansson har han nu gjort vissa medgivanden.

Källa: Tidningen NSD