020-364040 [email protected]

Sommarlov, liksom andra ledighetsperioder från skolan ger en ökad klotterfrekvens.

Man kan se tydliga mönster i hur mängden klotter ökar i samband med att skolorna håller lov och att ungdomarna får mera fritid, samtidigt som föräldrarna kanske släpper lite på tyglarna och tillåter sena utekvällar.

Som förälder

De flesta förtvivlade föräldrar som kontaktar oss efter att deras barn klottrat bedyrar att man inte kunde tro något sådant om just sitt barn. Vårt råd är att hålla lite uppsikt på vad barnen gör, ställ lite obekväma frågor och håll koll på om det “taggas” i skrivblock, kollas på graffiti på datorn och vad pengarna går till.

Som fastighetsägare eller boende

Ta gärna en extra sväng runt era hus lite senare än vanligt, gå en omväg med hunden och titta till undanskymda ställen på husen så som trappnedgångar. Regniga dagar kan det vara smart att ta en tur i källarutrymmen också, det blir ofta samlingsplatser som klottras i tristess.

Om ni råkar ut för klotter

Se till att få klottret sanerat så fort som möjligt, måla INTE över klottret innan sanering, det försvårar saneringsarbetet avsevärt. Ytor som klottras ofta kan förses med förebyggande klotterskydd, men låt en expert avgöra om just ert hus är lämpligt att skydda.

Njut av sommaren

Sist av allt, tillåt er att njuta av sommaren och låt oss alla hoppas att vi får en varm skön sommar här i Norrbotten och låt svärmar av mygg drabba endast de som klottrar.