020-364040 [email protected]

Borttagning av syraetsningar och repklotter

Klotter på glas, även kallad schrachitti

Klotter genom repning och ristning i glas, kallas ofta för schrachitti. Ristningarna och reporna eller syraetsningarna bildar taggen som klottraren vill skall synas. En variant är syraetsning. Vätefloursyra eller amoniumbiflourid blandas i färg och klottras på glasytor så att glaset etsas. När färgen avlägsnas så har syrorna förevigat klottret i glasytan.

 

En av få i Norden som kan polera bort schrachitti

Lösningen som vi, ett av få företag i norden, kan erbjuda går ut på att vi polerar befintlig glasruta med en speciell metod så att skadan försvinner och blir osynlig. Metoden lämpar sig bäst på dyrare glaspartier och där det är bökigt att byta ut glasen. En sanering av repade glas brukar kosta ett par procent av kostnaden för byte.

Slipning av syraetsningar
Borttagning av syraetsningar och repklotter.

Fördelar för dig med glas-slipning:

  • Räddar dyra glasbyten
  • Slipp stöket med att vara utan fönster en tid
  • Slipp tömma butik/skyltfönster för hantverkarna
  • Slipp dyra utbyten av fönster

Kombineras med fördel med repskyddsfilm för framtida behov. Repskyddsfilmen som även skyddar mot syraetsningar är lämplig att låta oss montera i samband med att vi tar bort uppkomna repor eller syraetsningar.

I dagens Sverige är det vanligt att klottrarna börjat ge sig på glasytor med olika föremål som repar glaset för att på så sätt skapa permanenta skador. Klottrarna har också kommit på att om man målar på glaset med starka syror så etsar syrorna på glaset. Det är vanligtvis mycket lätt att klottersanera glas – ett av de enklaste materialen att rengöra, men när denna typ av klotter uppkommer så blir det problem.

Vilka val har du som drabbats av schrachitti?

När man råkat ut för denna typ av skadegörelse så har man tre val:

  1. Du kan byta glaset, om det är ett billig och enkelt glas att byta så är det att föredra
  2. Låt oss slipa och polera glaset så att reporna eller syraetsningarna försvinner. Det här är lönsamt när det gäller mera kostsamma glasytor som skyltfönster eller andra krångliga glas att byta.
  3. Lev med det och gå och reta dig på det.

Det sista alternativet torde inte vara av intresse för speciellt många, så valet står mellan alternativ ett och två. Att låta oss polera glaset brukar kosta en bråkdel av vad ett glasbyte kostar och det blir mindre stöd med glasmästare som behöver stänga av arbetsområdet.

Hör av dig till oss idag för gratis offert!

4 + 7 =

Eftersom du var intresserad av klotter på glas så kanske detta också kan intressera dig: