020-364040 [email protected]

Vaxbaserat klotterskydd – AKS 750

Det som vi kallar för vaxbaserade klotterskydd baseras på något som kallas för microvaxemulsion och är det vanligast förekommande klotterskyddet på den svenska marknaden. Det appliceras på ytan som skall skyddas och bildar när det torkar en tunn hinna som blir transparent.

Klotterskydd baserat på microvax fördelar

  • Mindre slitage på underlaget vid sanering
  • Större chans till fullgott resultat av klottersanering
  • Billigare klottersanering, inga klotterborttagare behövs
  • Mera miljöanpassade saneringar
  • Snabbare sanering
  • Ökade möjligheter till sanering trots kyla
Man applicerar vaxklotterskydd på vägg.

Vaxbaserat klotterskydd

Klotterskyddet som baseras på microvaxer appliceras på ytan som skall skyddas. När klotterskyddet torkar så bildar det en transparent hinna som skapar ett skyddande lager mellan underlag och framtida klotter. Vid sanering så värms vaxet upp till över sin smältpunkt och klottret kan lätt tvättas bort.

t

Ring oss gärna för råd och tips om klotterskydd - telefon 020-364040

Klotterskydd baserat på vax – här kan du fördjupa dig i ämnet

Vaxbaserat klotterskydd är det vanligaste förekommande klotterskyddet i Sverige, sedan 90 talet har fasader och konstruktioner klotterskyddats med denna metod.

Att välja ett klotterskydd som baseras på microvaxemulsion är alltså en beprövad metod som många fastighetsägare redan har erfarenheter av.

På den här sidan tänkte vi ge dig lite mera information om de vaxbaserade klotterskydden.

Ett klotterskydd är nästan alltid en vettig investering! Det är bättre att ligga steget före klottrarna än att vara dem hack i häl.

Klotterskydd baserat på vax är diffusionsöppet

Det innebär att klotterskyddet kan släppa ut fukt från underlaget och tillåter till exempel betongkostruktioner eller fasader att andas. Om klotterskyddet varit för tätt så skulle många material som man vill skydda kunna skadas pågrund av kvarstående fukt som bryter ner byggnadsmaterialet och skapar frysskadeproblem.

 

 

Klotterskydd ger en skonsammare sanering

Genom att i förebyggande syfte klotterskydda din konstruktion så uppnår du flera fördelar, en stor fördel är att klotterskyddet gör att framtida klottersaneringar blir enklare och skonsammare mot underlaget.

Vaxhinnan som klotterskyddet bildar skapar ett skydd mellan det skyddade underlaget och klottret som vandalerna klottrar dit. Därigenom kommer inget eller mycket mindre av klotterfärgen i kontakt med underlagsmaterialet.

När klottersanering sedan behöver utföras så kan tvättningen utföras med mindre tryck och mindre kemiskt slitage mot underlaget, det är naturligtvis fördelaktigt för slutresultatet.

När ett objekt är klotterskyddat så finns det alltså betydligt större chans att framtida klottersaneringar blir lyckade. Klotterskyddet kommer att ta första smällen av klotter så att säga, det gör att det blir mycket lättare att avlägsna klotter sedan.
Vaxbaserat klotterskydd är en billig investering – en sorts försäkring som du kommer ha mera nytta av än de flesta andra försäkringar du skaffar! Kristian Skibdal

VD, Klotterkonsulten AKS

Billigare klottersanering med vaxklotterskydd

Genom att klottersaneringen går betydligt snabbare när man klottersanerare på klotterskyddad yta och att vi dessutom inte behöver klotterborttagningsmedel i samma utsträckning så spar du mycket pengar på att klotterskydda.

Framför allt tycker jag att man skall väga in aspekten att klotter kan skapa permanenta skador på underlag som kanske inte går att byta eller renovera så lätt. Dessa kostnader går inte riktigt att värdera i pengar.

Vaxklotterskydden är också de billigaste klotterskydden på marknaden och de är förstahandsvalet som vi tillgår när ett klotterskydd skall projekteras.

Det finns många fördelar, men även några nackdelar med vaxbaserat klotterskydd

Ytterligare en fördel med det vaxbaserade klotterskyddet får sägas vara att klottersaneringarna blir ännu mera miljöanpassade. Det gör också så att klottersanering kan utföras vid kyla, klottersaneringsprodukter fungerar dåligt vid kall väderlek, men om en yta är klotterskyddad så kan man fortfarande under många förutsättningar utföra klottersanering.

Vaxbaserat klotterskydd är också vad vi kallar för reversibelt, det kan alltså tas bort vid behov. Eftersom klotterskydd fungerar lika bra för både klotterfärg som vanlig färg så är det viktigt att man kan ta bort klotterskyddet vi framtida ommålningar eller renoveringar.

 

En färgkarta i papp.

Pigmenterat klotterskydd en möjlighet med de vaxbaserade klotterskydden

Om du skulle vilja sätta färg på en konstruktion så kan vi göra det med de vaxbaserade klotterskydden.

Ofta kanske man vill göra en gångtunnel lite trevligare, eller sätta färg på en mur. Då är detta en möjlighet som löser två saker samtidigt, både färg och klotterskydd i ett och samma.

Pigmenterat klotterskydd skall dock inte blandas ihop med en målningsbehandling.

Det finns också klotterskydd med olika smältpunkt

Olika smältpunkt på klotterskydd är fördelaktigt ur olika aspekter, lägre smältpunkt ger lättare sanerad yta. Högre smältpunkt ger ett hårdare skydd som kommer att sitta kvar längre.

De vaxbaserade klotterskydden är godkända enligt AMA 10

För att få använda klotterskydd på t.ex Trafikverkets konstruktioner så behöver de vara godkända enligt deras gällande regler, dessa regler ändras med jämna mellanrum. Våra klotterskydd godkänns dock fortlöpande itakt med att reglerna förändras.

Ofta används klotterskydd i kombination med skyddsimpregnering av betong, de nu gällande reglerna för skyddsimpregnering är EN-1504-2. Om du vill veta mera om just impregnering och klotterskydd så kontakta oss.

Några av våra kunder som vi hjälpt med vaxbaserat klotterskydd

Hus i Gränby centrum med klotterskydd.
Fasad Sveriges riksbank med klotterskydd.
Logga trafikverket.
Globen och Globen Shopping är klotterskyddade med vaxbaserat klotterskydd av Klotterkonsulten AKS.
Gränby Centrum i Uppsala, det stora köpcentrumet har fått klotterskydd designat av Klotterkonsulten AKS
Sveriges Riksbank är klotterskyddat av Klotterkonsulten AKS.
Trafikverket i Stockholm har fått de flesta av sina betongkonstruktioner klotterskyddade av Klotterkonsulten AKS.

Ring oss gärna om du vill ha råd och tips om hur du på bästa sätt kan skydda dig mot klotter. Du kan även maila oss via formuläret.

Kontaktuppgifter till huvudkontoret i Stockholm:

Telefon: 020-364040 Fax: 08-364727 E-post: [email protected] Besöks/leveransadress: Kaminvägen 2, 176 77 Järfälla Postadress: Vinstavägen 21, 163 54 Spånga

Kontakta oss

10 + 5 =

Eftersom du var intresserad av vaxbaserat klotterskydd kanske detta kan intressera dig: